Wat is Shiatsu?

 

Historie:

Het gebruik van acupunctuur en shiatsu bestaat al duizenden jaren:

  • Een van de  eerste geschriften over energie en meridianen is de Neijing Suwen /The Yellow Emperor, welke dateert uit de Han Dynastie (206 v. Chr. - 220 n. Chr.)
  • In China werden 8000 jaar oude  stenen acupunctuur naalden gevonden.
  • Op de grens van Oostenrijk en Italië  vond men in 1991 de Otsi, een ijsmummie uit 3150 v. Chr. met diverse acupunctuur punten op zijn lijf getatoeëerd.

 

In de oude Chinese traditie is op grond van duizenden jaren ervaring en waarnemingen vastgesteld dat lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan door kort- of langdurige onbalans in energie.

In Japan is shiatsu een reguliere erkende geneeswijze

In het oude China werden gezonde mensen met shiatsu behandeld door een arts om ervoor te zorgen dat men gezond bleef. Als men ziek werd was de behandeling door de arts gratis.

Boeddhistische monniken zorgden voor verspreiding naar andere delen van de wereld.

 

Wat houdt Shiatsu als therapie in?

 

Shiatsu, letterlijk betekent dit “ druk met de vingers”, activeert, versterkt en stimuleert het lichaam om zichzelf te genezen. Het brengt de levensenergie in het lichaam weer in balans, zodat lichamelijke en geestelijke klachten verminderen of geheel verdwijnen. Energieblokkades worden opgeheven en energietekorten worden opgevuld. Daarnaast is er ook sprake van een ontspannende, diepe en helende werking van de therapie.

De therapie kan als aanvulling op de Westerse geneeskunde  worden toegepast.

Vele klachten hebben een andere oorzaak dan die volgens de symptomen logisch zouden zijn. Dat betekent dat een holistische (= mens al geheel) benadering en een uitgebreide diagnose beter achter de oorzaak van uw klachten kan komen.

 

Klachten ontstaan doordat de Ki (vitale energie) niet vrij meer stroomt door energiebanen (meridianen) in ons lichaam.

Shiatsu is dus manuele therapie, die met behulp van mobilisaties en druk met de vingers de energie in balans probeert te brengen.

 

 

 

.