Shiatsu versnelt lichaamsherstel na zwangerschap

In een studie in Zuid Korea is gebleken dat na shiatsu er een aanzienlijk grotere afname is van oedeem, stress en vermoeidheid bij vrouwen na de bevalling.

Effecten van Meridian Acupressure Massage op lichaamssamenstelling, oedeem, stress en vermoeidheid bij postpartumvrouwen (Vrouwen na de bevalling).

De conclusie van een onderzoek bij 39 vrouwen ( 19 in de experimentele en 20 in de controle groep ) gaf aan dat meridiaire acupressure ( shiatsu) de terugkeer na de oorspronkelijke lichaamssamenstelling kan versnellen.

Studie:

Jung GS1, Choi IR2, Kang HY3, Choi EY4.

Auteurs informatie

1 Afdeling Verpleegkunde, Hanlyo University, Gwangyang-si, Republiek Korea.

2 Department of Nursing, Seonam University, Namwon, Republiek Korea.

3 Department of Nursing, Chosun University, Gwangju, Republiek Korea.

4 Department of Nursing, Chosun Nursing College, Gwangju, Republiek Korea.

Abstract

DOELEN:

Deze studie heeft tot doel de effecten van meridiaan acupressuurmassage op lichaamssamenstelling, oedeem, stress en vermoeidheid bij postpartumvrouwen te onderzoeken.

ONTWERP:

Een quasi-experimenteel ontwerp met een niet-equivalente controlegroep werd gebruikt.

INSTELLINGEN / LOCATIE:

Het postpartum-zorgcentrum van het vrouwenziekenhuis in Gwangju City, Republiek Korea.

ONDERWERPEN:

De onderzoeksgroep bestond uit 39 postpartumvrouwen, 19 in de experimentele groep en 20 in de controlegroep, gerekruteerd uit het postpartum-zorgcentrum van het Women's Hospital in de stad Gwangju, Zuid-Korea.

INTERVENTIES:

De experimentele groep werd gedurende 90 minuten dagelijks gedurende 5 dagen voorzien van meridiaan acupressuurmassage als een experimentele therapie.

UITKOMSTMAATREGELEN:

Lichaamssamenstelling (lichaamsgewicht, BMI, totaal lichaamswater, ECW-ratio, LBM en lichaamsvet) Oedeem (subjectief oedeem, gemiddelde omvang van de bovenste ledematen en gemiddelde omvang van de onderste ledematen), Stress (psychologische stress en fysieke stress) en vermoeidheid.

RESULTATEN:

De experimentele groep vertoonde een aanzienlijk grotere afname in vergelijking met de controlegroep in metingen van lichaamssamenstelling, oedeem, totale subjectieve stress, psychologische stress en subjectieve vermoeidheid.

Conclusies:

Meridiaire acupressuurmassage kan de terugkeer naar de oorspronkelijke lichaamssamenstelling na de bevalling versnellen.

KEYWORDS:

lichaamssamenstelling; oedeem; meridiaan acupressuurmassage; postpartum vrouwen

PMID: 287

Alle blogs
Recente blogs
Archief
 
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square