De Nobelprijs voor Geneeskunde 2017 gaat naar onderzoek naar slaapritme en de biologische klok

De Nobelprijswinnaars, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young, hebben onderzoek gedaan naar de werking van de biologische klok. Ze ontdekten dat een tweetal eiwitten van grote invloed zijn op ons dag- en nachtritme.

Het onderzoek van de drie Amerikanen is van groot belang, omdat de biologische klok essentieel is voor ons voortbestaan. "Hij stuurt allerlei processen in ons lichaam aan, zoals de spijsvertering, de hormoonhuishouding, veel van ons gedrag en onze slaap." Dat bevestigt hoogleraar chronobiologie Menno Gerkema.

Beter inzicht in de biologische klok heeft ons bijvoorbeeld geleerd dat nachtdiensten slecht zijn voor onze gezondheid.

De diensten leiden tot een verhoogde kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.

"Laten we het voorbeeld van overgewicht nemen", stelt Gerkema. "Als je 's nachts werkt, ligt je spijsvertering grotendeels stil. Maar als je fysiek zwaar werk doet dan vraagt je lichaam om energie en eten. Als je dan inderdaad eet, wordt een deel van het eten omgezet in energie die je direct gebruikt, maar er wordt ook een relatief groot deel opgeslagen, bijvoorbeeld als vet."

Maar hoe moet je dan met die nachtdiensten omgaan? "Zo veel mogelijk je normale eetpatroon aanhouden", zegt Gerkema. "Daarnaast is het verstandig om tussen het werk door een paar keer kort te slapen (powernaps) en om overdag in een koud en donker vertrek te slapen."

Een chemokuur werkt op het ene moment beter dan op het andere moment.

Door beter inzicht in onze interne klok, leren we ook op welk moment van de dag medicijnen het beste werken. Gerkema: "Ons lichaam is geen moment hetzelfde. Een narcose of een chemokuur werkt op het ene moment beter dan op het andere moment."

Bewezen samenhang met de natuur: dieren, planten, schimmels etc.

De onderzoekers die nu de Nobelprijs krijgen, hebben het mechanisme achter de fluctuatie van het zogeheten per-eiwit in cellen ontrafeld. Daaruit blijkt dat de concentratie van dit eiwit 's nachts wordt opgebouwd en dat die overdag daalt. Als de concentratie per-eiwitten heel erg laag is, komt de productie weer op gang. In het lichaam wordt dat proces gelijkgezet met licht en donker, oftewel de interne biologische klok wordt gesynchroniseerd met de buitenwereld."

"Dit mechanisme is zeer universeel", zegt Gerkema. "Het vindt plaats in iedere cel die een celkern heeft. In alle mensen, alle dieren, alle planten, alle schimmels. Dat maakt de opheldering door Hall, Rosbash en Young zo mooi."

In de Traditionele Geneeskunde (TCG) van Shiatsu (acupressuur) en Acupunctuur is de samenhang met de biologisch klok via de meridiaanleer de basis van de behandeling.

In het “ Handboek Chinese Geneeswijzen” van Harriet Beinfeld en Efrem Korngold wordt het menselijk lichaam vergeleken met een tuin. Een tuin is een dynamisch, zelfregulerend systeem dat zonlicht (Yang) en water (Yin) omzet in levend weefsel van de vegetatie. In de cyclus van dag en nacht en seizoenen, is er een tijd om te spruiten, groeien, rijpen, oogsten en composteren.

Het is niet de tuinman die de tuin doet groeien, maar de natuur. De tuinman is een bondgenoot die de bodem voorbereidt, zaad inzaait, watert, onkruid wiedt, en planten neerzet in de juiste verhouding met elkaar en met de zon (permacultuur).

Als de tuinman de tuin niet zou onderhouden, zou die zijn unieke identiteit verliezen en verwilderen, volledig worden opgenomen door zijn omgeving en opgaan in het grotere milieu.

De tuinman beschermt de integriteit van de tuin door groei in sommige delen te stimuleren en elders te beperken, en door copost aan de bodem toe te voegen om hem vruchtbaar te houden.

Hij observeert en voedt de wisselwerking tussen de tuin en de omgeving.

Zowel de tuin als het menselijk lichaam is een microkosmos van de natuur. De processen, cycli en omstandigheden die in een tuin heersen kunnen ook worden waargenomen in het leven van een mens.

Net als de aarde is het menselijk lichaam omgeven en doortrokken van energie ( Qi-) stromen die al zijn activiteiten verbinden en leven inblazen. Een persoon belichaamt cycli – per dag, per maand, per seizoe en per leve – en reageert er tegelijk ook op.

Duizenden jaren lang observeerden Oosterse artsen cycli in de natuur, en maakten zich een voorstelling van het lichaam in dezelfde termen. Het lichaam wordt niet gezien als losse cellen, weefsels en andere samenstellende delen, maar eerder in termen van relaties tussen de componenten, van processen die bloed, vloeistoffen en energie ( Qi) genereren, reguleren en verzamelen.

De Chinese geneeskunde herstelt het evenwicht van het lichaam door zijn zelfhelende vermogen te versterken en chronische lange termijnproblemen te verhelpen. De Westerse geneeskunde raakt de structurele onderdelen door pathologische fenomenen te onderdrukken en te elimineren, en komt in actie bij levensbedreigende crises.

Functionele problemen zoals migraine, vermoeidheid, geestesziekten, dikke darm ontsteking, reuma, astma, menstruatiekrampen enz. noemt men vaak “ psychosomatisch “; omdat men niet kan aantonen, dat ze haar oorsprong in het lichaam hebben verwijst men ze naar het rijk der psyche.

Een sterk punt van de Chinese geneeskunde is het vermogen om storingen op te sporen en zinvol te beschrijven, zelfs wanneer de hele structuur intact en fysiek gezond lijkt.

De biologische klok in de Oosterse Geneeskunde

Dag- en nachtcycli manifesteren zich in de energie van de 12 hoofdmeridianen. Elke meridiaan kent piek – en daluren. Het tijdstip van de slaapstoornissen bijv. geeft aan welke meridiaan een energieverstoring heeft. Dat kan ook gelden voor regelmatige symptomen als sommige mensen moeite hebben om energiek op te staan of het tijdstip waarop mensen vermoeid zijn of hoofdpijn of migraine hebben.

Het zou voor iedereen beter zijn als de patiënt centraal wordt gesteld en niet de behandeling.

In vele landen (Amerika, Engeland) werken in ( universiteits-) klinieken verschillende geneeskundige disciplines met elkaar en wordt voor een patiënt gekeken welke behandeling het meest effectief

( lees: patientvriendelijk) en goedkoop is.

Shiatsupraktijk voor energiebalans

www.shiatsu-maarssen.com

Alle blogs
Recente blogs
Archief
 
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square