Shiatsu vermindert chronische lage rugpijn

Shiatsu (acupressuur) vermindert chronische lage rugpijn

In een wetenschappelijk onderzoek via de Universiteit van Pittsburg (USA) is aangetoond dat in een onderzoeksgroep van patiënten met chronische lage rugpijn een doorlopende pijnreductie met 44% na 4 shiatsubehandelingen (acupressuur) in 4 weken tijd werd bereikt.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van een echte en een placebo groep. Alleen in de echte groep werd dit significante resultaat bereikt. In deze groep is ook het medicijngebruik teruggebracht.

De volledige publicatie in Pubmed kunt in vinden via onderzoeksnummer 25988270.

Verkorte versie in Pubmed:

Dag-tot-dag wijzigingen van Auricular Point Acupressure om chronische lage rugpijn te beheren: een 29-daagse gerandomiseerde gecontroleerde studie.

DOELSTELLING:

Het doel van deze studie was om de effecten van een 4 weken auriculaire punt acupressuur (APA) behandeling op de resultaten van chronische lage rugpijn (CLBP) te bepalen en de dagelijkse variabiliteit van CLBP te onderzoeken bij personen die APA voor CLBP kregen in meer dan 29 dagen.

ONTWERP:

Dit was een prospectieve, gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT). De gegevens werden verzameld bij de basisbehoefte, tijdens elk van de vier kantoorbezoeken voor APA-behandeling, na de voltooiing van de interventie van 4 weken en 1 maand na de laatste behandeling. Een dagelijkse dagboek werd gegeven aan elke deelnemer om zijn of haar APA-praktijken, pijnstillend gebruik en pijnintensiteit op te nemen.

INTERVENTIES:

APA werd gebruikt om CLBP te beheren. De deelnemers kregen gedurende 4 weken een APA-behandeling per week.

PATIËNTEN EN INSTELLINGEN:

Eenenzestig deelnemers met CLBP werden gerandomiseerd in een echte APA of sham APA-behandelingsgroep. Deelnemers werden aangeworven uit de primaire zorgkantoren en klinieken of via het Onderzoeksdeelnemersregister aan de Universiteit van Pittsburgh.

RESULTATEN:

Onder de deelnemers in de echte APA-groep werd na de eerste dag van APA-behandeling een 30% kortstondige vermindering van de ergste pijn getoond, en bij de afronding van de APA van 4 weken werd doorlopende vermindering van pijn (44%) gerapporteerd. Deze omvang van pijnreductie bereikte het klinisch significante verbeteringsniveau dat is gerapporteerd in andere klinische studies van chronische pijntherapieën. Analgetisch gebruik door deelnemers in de echte APA-groep werd ook verminderd in vergelijking met het gebruik door deelnemers in de sham-groep.

CONCLUSIE:

Uit deze studie blijkt dat APA een veelbelovende pijnmanagementstrategie is die niet invasief is en zelf beheerd kan worden door deelnemers aan CLBP. Gezien de dagelijkse fluctuatie in ratings is de strakker ecologische beoordeling van pijnscores en andere behandelingsparameters een belangrijk pragmatisch aspect bij het ontwerpen van chronische pijnstudies

Alle blogs
Recente blogs
Archief
 
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square