Nek-, schouder- en rugklachten

Spanning in nek en schouders kan vele oorzaken hebben. Een vervelend voorval, je ongelukkig voelen bijv. in je beroep, een onprettig gesprek of 24 uurs stress zijn vaak oorzaak van pijnlijke en stijve nek en schouders.

In bijzondere situaties kun je last hebben van een " frozen shoulder ".

 

Met shiatsu kan de spanning verminderen, waardoor de klachten verdwijnen. 

 

 

(Chronische) lage rugpijn is behandelbaar met shiatsu

Pijn in de onderrug kan snel worden verholpen met diverse therapieën, maar is soms toch hardnekkig. 

Hieronder volgt een verslag van een studie waarbij bij patiënten met chronische lage rugpijn en vermoeidheid, slecht slapen en invaliditeit voor shiatsu / acupressuur als behandelingsmethode is gekozen.

Gerandomiseerde gecontroleerde trial Pain Med.

2019 dec 1;20(12):2588-2597. doi: 10.1093/pm/pnz138.

Zelf-toegediende acupressuur voor chronische lage rugpijn: een gerandomiseerde gecontroleerde pilotproef

 

Abstract

 

Doel: Chronische lage rugpijn (CLBP) wordt geassocieerd met vermoeidheid, pijn, slecht slapen en invaliditeit. Acupressuur is een behandelingsoptie met een laag risico die wordt gebruikt om symptomen in andere groepen te beheersen, maar de werkzaamheid ervan, met name bij vermoeidheid en slaap, is onbekend bij CLBP. Deze studie onderzocht de voorlopige effecten van twee soorten zelf-toegediende acupressuur (ontspannend en stimulerend) op vermoeidheid, pijn, slaap en gerapporteerde invaliditeit. Methoden Er werd een gerandomiseerde pilotstudie uitgevoerd (N = 67) waarin deelnemers werden gerandomiseerd naar zes weken ontspannende acupressuur, stimulerende acupressuur of gebruikelijke zorg. Vermoeidheid werd gemeten door de Brief Fatigue Inventory, pijn werd gemeten door de Brief Pain Inventory, slaap werd gemeten door de Pittsburgh Sleep Quality Index en gerapporteerde invaliditeit werd gemeten door de Roland Morris Scale. Resultaten Baseline-kenmerken waren vergelijkbaar tussen groepen. Een intent-to-treat-analyse met behulp van algemene lineaire modellen toonde een positieve verbetering van pijn in acupressuurgroepen in vergelijking met gebruikelijke zorg. Pijn werd verminderd met 35-36% in de acupressuurgroepen. Verbetering van vermoeidheid werd ook gevonden bij het stimuleren van acupressuur in vergelijking met de gebruikelijke zorg. Bijwerkingen waren minimaal en gerelateerd aan het uitoefenen van te veel druk. Discussie Hoewel dit een kleine studie was, toonde acupressuur veelbelovende voorlopige ondersteuning van de werkzaamheid voor pijn- en vermoeidheidsvermindering in deze populatie.